www.polana.fora.pl Forum dyskusyjne Życie po życiu, Kontakt ze Zmarłymi, Odzyskiwanie Dusz, Oczyszczanie Energii, Egzorcyzmy, Świadome Śnienie, Oobe, Radykalne Wybaczanie, Rozwój Duchowy
LAWENDA....moja ulubiona i wciąż mi jej w ogrodzie przybywa:)
Odmianą lawendy, którą stosuje się w ziołolecznictwie jest lawenda lekarska , Lavandula officinalis, oczywiście inne odmiany też mają podobne właściwości Chyba najbardziej znany jest olejek lawendowy, który ma bardzo mocne właściwości bakteriobójcze. Lawenda pomaga też ukoić skołatane nerwy – wspomaga układ nerwowy zwłaszcza w takich przypadkach jak nerwica czy napady paniki.
Lawenda ma mnóstwo leczniczych właściwości.
Aleksander Ożarowski w swojej książce Ziołolecznictwo, podaje szereg zastosowań leczniczych lawendy. Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Wyciągi z lawendy mają działanie ogólnie uspakajające. Co więcej napar z kwiatów pomaga zwiększyć łaknienie – przydatne, gdy mamy w domu niejadka.Kąpiel lawendowa, którą tak ukochali Rzymianie, delikatnie drażni skórę i może wywoływać lekkie zaczerwienienie (powoduje rozszerzenie naczyń włosowatych), uspokaja i niszczy drobnoustroje. Okłady z olejku lawendowego niosą ulgę cierpiącym na nerwobóle, wspiera też leczenie przewlekłych bólów gośccowych czy bólom stawowym. Napary z olejku lawendowego działają podobnie do eukaliptusa – oczyszczają górne drogi oddechowe (można sobie zrobić lawendową parówkę, gdy mamy zapalenie gardła!) i działają korzystnie nawet w przypadku chorób płuc. Aromatyczne olejki lawendowe dość łatwo wydalają się z organizmu.
Należy wziąć pod uwagę, że działanie olejku lawendowego jest dużo mocniejsze – trzeba uważać, żeby nie przedawkować! Zbyt duża dawka olejku lawendowego może podrażnić skórę, drogi oddechowe czy żołądek - co dość logiczne i wszędzie zalecany jest umiar :
Jej silny zapach odstrasza mole i muchy.
Lawenda w kuchni :
Lawenda jest bardzo wdzięczną rośliną – jadalne są zarówno liście, pączki i kwiaty.
Liście najlepiej jest zbierać, zanim roślina zacznie kwitnienie – zazwyczaj nie je się ich na surowo, ale używa do aromatyzowania wywarów czy galaretek. Listeczki można stosować zarówno w postaci świeżej jak i suszonej. Odmiana którą mamy w ogrodzie ma srebrne liście o intensywnym, nieomal eukaliptusowym zapachu – trzeba uważać, aby nie przesadzić!
Kwiaty najlepiej zbierać tuż przed rozkwitnięciem – można użyć je dopóki są jeszcze świeże i pachnące, lub ususzyć. Kwiaty powinny być suszone w niezbyt gorącym, przewiewnym miejscu – suszenie powinno odbywać się w cieniu, w temperaturze nie większej niż 35 stopni. Kwiaty mogą być stosowane do gotowania i pieczenia, można nimi aromatyzować cukier oraz oliwę.
Kwiaty lawendy nadają się nie tylko do słodkich kompozycji – np. jako główny składnik lawendowej galaretki, składnik ciasteczek etc. Lawendy używa się także do dań wytrawnych – jako dodatek do pieczeni czy sosu. Można sobie wtedy wyobrażać, że kontynuuje się średniowieczne tradycje
Pole lawendy w Prowansji
Post został pochwalony 0 razy
- Wysłany: Pon 22:33, 30 Lip 2012
Grey Owl
Gość
Dzięki za wsparcie
Choćbyśmy zjadły tysiąc kotletów i sprężyły jak tysiąc atletów, to do końca życia nie opiszemy wszystkiego
Absolutnie nie ma za po .....tym jak obecnie są traktowane zioła....można powiedzieć...że od jakiegoś czasu w naszym kraju rozpoczęła się kampania przeciwko nim...czuję,że powinnam szerzyć wiedzę...o roślinach.Nie jest ona jakaś przebogata ale zawsze jakiś trzy grosze może uda mi się dorzucić
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach